The Charmed Ones


Go to content

Twilight

Video > Twilight Saga


Bella Swan er lidt af en outsider på sin high school. Hun bor hos sin mor i Phoenix, Arizona, men trives ikke. Da hendes mor skal giftes igen, vælger hun at flytte hjem til sin far. Han bor i den lille by Forks i Washington. Bella forventer ikke meget af den lille triste by, men en dag møder hun den smukke og forførende Edward Cullen. Og det viser sig snart, at han ikke er en helt almindelig dreng.
And so the lion fell in love with the lamb

Lad os få en ting på det rene: Dette er ikke en vampyrfilm. Okay, vampyrer indgår i historien, det er sandt, men det er ikke en vampyrhistorie i stil med Bram Stoker's Dracula, True Blood tv-serien eller Anita Blake bøgerne. Faktisk er det her mere en teenagekærlighedshistorie, og alt vampyrhalløjet er bare en ekstra forhindring på vejen. Så hvis du allerede nu er en smule skeptisk, er der ingen grund til at læse videre, så er denne film ikke for dig.

HISTORIEN
Bella er en stille, kejtet pige på 17 år, der flytter til den lille by Forks for at bo hos sin far, der er byens sherif. På sin nye skole møder Bella den mystiske Cullen-familie, ikke mindst den yngste søn, Edward. Hun bliver øjeblikkeligt fascineret af denne smukke, mystiske dreng, men til at starte med virker Edward, som om han afskyr Bella. På trods af at de begge kæmper mod det, ender de alligevel med at bliver draget mod hinanden.
Edward er ikke som alle de andre. Han er helt bleg, han spiser aldrig, han går aldrig ud i sollys. Da han en dag redder Bella fra at blive knust af en bil, der kører galt, ved at udvise nærmest superhelte-lignende styrke, begynder sandheden at gå op for hende. Edward er vampyr. Underligt nok skræmmer det ikke Bella væk. Tværtimod. De to begynder at komme sammen, og Bella bliver introduceret til Edwards vampyrfamilie, der forsøger at leve et normalt liv i Forks.
Men Bella og Edwards kærlighed vil snart blive sat på prøve, deres trygge tilværelse i Forks vil blive truet, og alle, de holder af, vil komme i fare.

FILMEN
Twilight-romanen havde allerede fået en stor, intens fanskare, før en film overhovedet kom på tale, og det er ikke svært at se hvorfor. Forfatteren Stephenie Meyer har skrevet romanen i jeg-form, nærmest som en dagbog, så den bringer os helt ind i Bellas forvirrede, fascinerede, forelskede sind. Dag for dag følger vi, hvordan hun og Edward kommer tættere og tættere på hinanden. Vi når endda et punkt, hvor vi sagtens kan følge hendes argumenter, når hun skal for-svare over for sig selv, at hun er kæreste med en blodtørstig vampyr. Det skal nok gå altsammen, han er ikke så slem, bare tag chancen! Bogens styrke er måden, den fanger den første rigtige forelskelses altopslugende beruselse i mindste detalje, og det fanger filmen på smukkeste vis.

Twilight-filmen kunne ellers nemt være blevet en opblæst blockbusterfilm a la Harry Potter, men i stedet for at gå den vej og i stedet for at fylde filmen med masser af computer-effekter og kendte stjerner, har producerne valgt at lave en relativ low-budget film, sætte en kvindelig independent instruktør ved roret og hyre nogle forholdsvis ukendte skuespillere. Af og til skinner filmens begrænsede budget igennem ($37 million - en gennemsnitlig Harry Potter-film koster $150 millioner), og det er der sikkert nogle, der vil brokke sig over, men jeg synes faktisk, det klæder historien. Filmen får en rå charme, der gør, at den skiller sig ud fra de færdigpakkede Hollywoodproduktioner.
Det hjælper samtidigt, at instruktøren Catherine Hardwicke (Thirteen) står fast ved sine "indie" rødder. Hun skyder scenerne mellem Edward og Bella med et intimt håndholdt kamera, der ikke lader sig distrahere af noget som helst fra den omkringliggende verden. Deres scener virker altid hundrede procent ægte og nærværende. Det er selvfølgelig også takket være Robert Pattinson og Kristen Stewart i de to altafgørende hovedroller. Edward og Bella er hjertet i historien - og den største grund til dens imponerende succes.
Jeg skal ikke kunne sige, hvad attraktionen ved Robert Pattinson er. Det må andre klare. Jeg kan bare konstatere, at han fremkalder nærmest Beatles-agtige optøjer overalt (tjek Comic Con klippet i ekstramaterialet for at se helt præcist, hvor slemt det er), og alligevel formår han at holde begge ben på jorden (hør bare hans totalt afslappede betragtninger på kommentarsporet). Jeg skal til gengæld gerne udtale mig om, hvorfor Kristen Stewart er så absolut fantastisk både her og i stort set alle andre film, hun har lavet. Hun bringer en sjælden intensitet til hver rolle, og hun har en speciel evne til at sige hver eneste replik med hundrede procent overbevisning. Hun er ALTID troværdig. Hvor mange skuespillere kan man sige det om?

Det er ikke til at komme uden om det faktum, at Twilight ikke er for alle. Det ER mere en tøsefilm end en vampyr-film, og den kræver, at man kan sætte sig ind i universet og gider følge en 17-årig piges første forelskelse. Man behøver til gengæld ikke være hardcore Twilight-fan for at kunne nyde filmen. Man behøver ikke engang at vide noget på forhånd for at blive suget ind i denne simple, smukke kærlighedshistorie.

Bare luk øjnene, læn hovedet tilbage og vent på biddet.

Twilight trailer:
Klik på billedet for at se denne trailer


Forside | Familien | Galleri | Video | Kontakt | FAQ | Site Map


Back to content | Back to main menu